keskiviikko 8. elokuuta 2012

Syödä täytyy

Törmäsin netissä laihissivuilla surffaillessani kamalaan ilmiöön. Siellä nuoret tytöt, jotka ovat laihoja kuin piiskansivallus, kyselevät toisiltaan miten selvitä 200 kalorilla päivässä! No selvähän tuo - nämähän tarvitsisivat etupäässä psykiatrista apua. Eikä ole ihme, että vatsa pömpöttää kuin Biafran lapsilla pelkästä ravinnon puutteesta.

Kyllähän näitä dieettejä ja laihdutusoppeja on netti väärällään. Itselle jää vastuu siitä, mihin uskoo ja miten aikoo kiloja hävittää tai saavutetut mitat säilyttää. Itse en ole paljon sortunut mihinkään vippaskonsteihin - muutaman kerran on kaalisoppa-diettiä kituutettu, mutta eihän siitäkään miksikään kilokontrolliksi ole.

Viime vuosina olen luottanut vanhaan kunnon matematiikkaan ja syönyt vähemmän, kuin olen kuluttanut. Säännöllisen liikunnan lisäämisellä on sitten tuloksia siitäkin vielä paranneltu.

Perusajatus on ollut, että 7.000 kalorin energiavajeella on paino pudonnut kilon viikossa, joka on todella hyvä ja turvallinen saavutus. Eikä sitä ruokavaliota ole niin perin vaikeaa järjestää, kun muistaa muutamia perusasioita.

Oma peruskulutukseni on 2.000 kcal / päivä.  Reipas tunnin sauvakävelylenkki kuluttaa n. 470 kcal, eli voisin syödä päivässä 2.470 kcal ja paino pysyisi samana. Kun syön päivässä n. 1.500 kcal, putoaa paino takuuvarmasti kilon viikossa.

Päivän ruokavalio pääpiirteissään:
Maitokahvi + makeutusaine

AAMIAINEN
puuro (1 dl kauraryynejä, 2 dl vettä) = 100 kcal
1 iso omena (n. 200 g) = 80 kcal

LOUNAS
2 kpl leipää + rasva + kinkku / juustosiivu = 280 kcal
kahvia / teetä

VÄLIPALA
hedelmä  tai kahvi+kanelikorppu = 70 kcal

PÄIVÄLLINEN
maito 2,5 dl  = 100 kcal
ruoka (ks. esim. Kevyitä laihdutusruokia) = n. 600 kcal

ILTAPALA
lipä + rasva + kinkku / juusto = 140 kcal
rasvaton sokeriton jogurtti 2 dl = 160 kcal


Tällä ruokavaliolla olen useaan otteeseen saanut karistettua reissuissa vyötärölle keräämäni kilot. Tähän jaksan vieläkin uskoa. Eri asia on, miten elämän melskeessä onnistuu tämän oikeanlaisen ruokarytminsä säilyttämään.

Lisää asiasta sivullani: Painonhallinta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti